Saradnja jedinica lokalne samouprave Srbije i Kine u oblasti digitalizacije

Bez autora
Sep 25 2024

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević sastala se danas sa delegacijom Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa NR Kine, koju je predvodio član Stalnog komiteta i predsednik tog odbora Bajin Čaolu.

Žarić Kovačević je tom prilikom istakla da Srbija ima izgrađene snažne i prijateljske odnose sa Kinom, što je pokazala i poslednja poseta predsednika NR Kine našoj zemlji početkom maja, a koja je rezultirala potpisivanjem mnogobrojnih sporazuma u cilju jačanja saradnje i izgradnje zajedničke budućnosti na temeljima mira i prosperiteta.

U razgovoru sa delegacijom Odbora za etničke poslove, koja boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, konstatovano je da se veliki broj jedinica lokalnih samouprava iz Srbije povezao sa kineskim gradovima i opštinama i uspostavio određene vidove saradnje.

Ministarka je podsetila na to da su na inicijativu resornog ministarstva dodate dve nove tačke u Srednjoročni akcioni plan za zajedničku izgradnju inicijative „Pojas i put“ između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, pomenute tačke odnose se na saradnju između jedinica lokalne samouprave, kao i potpisivanje bilateralnog sporazuma između Ministarstva i kineske strane u oblasti digitalizacije.

Ona je istakla da bi buduća podrška Kine, kao jednog od svetskih lidera u modernoj IT industriji, u domenu modernizacije IKT sistema i opreme, bila od velikog značaja za pojedine lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik